Winterpakken en zwemkleding voor de winter
Of je nu van wintersurfen houdt of van zwemmen in koud water, je bent hier waarschijnlijk omdat je naar het strand wilt buiten het seizoen wanneer het water koud is. De winter is de perfecte tijd om te gaan surfen omdat het dan minder druk is op de surfplekken. Tegelijkertijd kan het onderdompelen in koud water je een perfecte adrenalinestoot geven. Deze gids is bedoeld voor iedereen die het beste uit de winter wil halen door het koudere water te omarmen.
Wij bieden een uitgebreide selectie surfwetsuits en andere fantastische neopreenkleding. Ga direct naar onze volledige selectie Wetsuits & Neopreen Accessoires, of laat je inspireren door deze gids.
We beginnen met de gids voor winter wetsuits, maar voel je vrij om direct naar het gedeelte over winterzwemmen te gaan.
Koopgids voor winterwetsuits - Wat is het beste winterwetsuit voor surfen?
Een dik winterwetsuit is je beste vriend als de temperaturen dalen en het water koud wordt. Winter wetsuits bieden de juiste hoeveelheid isolatie om je comfortabel te houden tijdens het beoefenen van je favoriete watersporten. Als je een goed wetsuit hebt om in de winter te surfen en de golven zijn goed, waarom zou je dan de kans missen om te doen waar je het meest van houdt?
Het kiezen van het beste wetsuit voor de winter is cruciaal als je comfortabel en veilig in het koude water wilt blijven, en wij zijn er om je daarbij te helpen! Of je nu gaat wintersurfen, winterkitesurfen, paddleboarden of wakeboarden, volg gewoon ons eenvoudige advies om het surfseizoen een beetje langer te maken.
Lees verder voor meer gedetailleerd advies, of bekijk meteen onze winter wetsuits.
DIKTE EN ONTWERP VAN WINTER WETSUITS
Bij het kiezen van een wetsuit voor de winter zijn er een paar eigenschappen die een belangrijke rol spelen. Het is waarschijnlijk geen verrassing dat de dikte van het neopreenmateriaal belangrijk is: Hoe dikker het wetsuit, hoe beter de isolatie.
De dikte van een wetsuit wordt meestal aangeduid met twee getallen: het eerste getal geeft aan hoe dik het neopreen is bij de romp en het tweede getal geeft aan hoe dik het neopreen is bij de armen en benen. De optimale dikte van een winters wetsuit wordt bepaald door de temperatuur. Hier is een snelle referentietabel voor de dikte van neopreen en de watertemperatuur:
Watertemperatuur °C | Watertemperatuur °F | Neopreen dikte |
19 °C - 25 °C | 66 °F - 77 °F | 1-2 mm |
14 °C - 18 °C | 57 °F - 64 °F | 3 mm |
10°C - 14 °C | 50 °F - 57 °F | 4 mm |
5°C - 10 °C | 41°F - 50 °F | 5 mm |
< 5 °C | < 77 °F | 6 mm |
We hebben nog een paar adviezen voor het kiezen van wetsuits voor de winter. Als je kijkt naar verschillende modellen wetsuits voor gebruik in de winter, is het een goed idee om het volgende in overweging te nemen:
- Materiaal: Veel fabrikanten gebruiken specifieke technologieën om de verwarmingseigenschappen van hun wetsuits te verbeteren. Een manier om dit te doen is door een schuimkern aan het neopreen toe te voegen. Als je een model met de juiste dikte hebt gevonden, kijk dan bij de productspecificaties of het is ontworpen met speciale isolerende eigenschappen die je surfervaring in de winter nog verder kunnen verbeteren.
- Stiksels: Neopreenmaterialen worden meestal aan elkaar gestikt met flatlocksteken, gelijmde steken of gelijmde blindsteken (GBS). GBS staat bekend om zijn waterdichtheid en extreme flexibiliteit en is de beste oplossing voor wetsuits in de winter.
- Afdichting: Sommige winter wetsuits hebben getapete of gesealde naden voor meer waterdichtheid en duurzaamheid.
- Ritssluiting: Borstritsen zijn zeer geschikt voor wetsuits in de winter omdat ze het binnendringen van water tot een minimum beperken en omdat borstritsen zeer flexibel zijn. Rugritsen zijn makkelijker aan en uit te trekken, maar aan de andere kant komt er bij dit type ritssluiting vaak meer water in en uit.
- Capuchon: Als het koud wordt, heb je een capuchon nodig, dus overweeg of een wetsuit met capuchon ideaal voor je is. Met een wetsuit met capuchon minimaliseer je de kans dat koud water via de nekopening op je rug terechtkomt. Aan de andere kant wil je de capuchon misschien af kunnen doen - in dat geval heb je een neopreen capuchon nodig.
- Neopreen handschoenen: Wetsuit-handschoenen houden je handen warm en beschermd tijdens het surfen. Uiteindelijk is het makkelijker om je uitrusting te hanteren met warme handen dan met bevroren handen. Zoek een paar dat goed aansluit en de juiste dikte heeft voor jouw behoeften. Wat betreft de vorm is de algemene regel dat handschoenen met 5 vingers een betere beweeglijkheid bieden, maar minder isolatie en warmte in vergelijking met wanten. Handschoenen in Lobster-stijl zijn vaak een goede middenweg, die flexibiliteit combineren met sterke isolerende eigenschappen.
- Surfschoenen: Als je 's winters gaat paddleboarden, surfen enzovoort, is er geen twijfel mogelijk dat je voeten zullen bevriezen. Neopreen schoenen zijn dan onmisbaar! Ga voor een paar neopreen schoenen met een lekkere rubberen zool en optimale warmte voor de temperaturen waarin je gaat surfen.
- Thermisch Rash Vest: Als de herfst in aantocht is, is het fijn om een soepele overgang te kunnen maken van zomer- naar winterwetsuit. Een thermisch neopreen vest kun je onder je zomerwetsuit dragen om een extra isolatielaag toe te voegen. Op deze manier bereik je de warmte die overeenkomt met die van een 4/3 mm wetsuit bij temperaturen van 10-14 °C.
Bekijk onze uitgebreide Wetsuit Koopgids voor diepgaande kennis over hoe je het juiste wetsuit kiest.
Zwemmen in koud water
Koudwaterzwemmen, ook wel winterzwemmen of ijszwemmen genoemd, is een andere fantastische manier om in de winter van het strand te genieten. Dompel jezelf onder in het koude water en schud al je zorgen van je af! Winterzwemmen staat bekend om de vele gezondheidsvoordelen voor lichaam en geest - en het beste is dat je geen fortuin hoeft te investeren in dure spullen om te beginnen. Een eenvoudige handdoek is alles wat je nodig hebt als je je tot de basis beperkt!
Zwemuitrusting voor koud water is gericht op het verbeteren van je comfort en veiligheid. Overweeg de volgende accessoires om je zwemervaring in de winter te verbeteren:
- Neopreen schoenen: Kies voor een paar met een rubberen zool die stevig vasthoudt aan het oppervlak van de zwemsteiger en de ladder. Ze beschermen je voeten ook tegen stenen. Neopreen schoenen verdubbelen je comfort en verminderen het risico op blessures - een win-win situatie voor winterzwemmers!
- Handdoek Poncho's: Ook bekend als een poncho om je om te kleden, is de poncho handdoek geweldig om het hele jaar door bij je te hebben. Als je uit het water komt, biedt een badstof poncho met capuchon bescherming tegen de wind terwijl hij het vocht op je huid absorbeert, waardoor de gevoelstemperatuur verder daalt. Je kunt er zelfs je natte zwemkleding onder uittrekken en hem gebruiken als omkleedponcho!
- Neopreen handschoenen: Wetsuit handschoenen beschermen je handen tegen de kou en ze helpen je om de ladder stevig vast te houden als je in en uit het water stapt.
- Thermische badmutsen: Als je warmteverlies wilt voorkomen, of als je je oren wilt beschermen terwijl je je in het koude water bevindt, kan een neopreen kap een waardevolle uitrusting zijn.
- Drybags: Droogtassen zijn een ander item voor het hele jaar, dat van pas komt bij het zwemmen in de winter. Verzamel je natte handdoek en zwemkleren in een droogzak, zodat je je geen zorgen hoeft te maken dat autostoelen of busstoelen nat worden. Als je door onze categorie surftassen bladert, vind je veel verschillende droogtassen om uit te kiezen.
- Andere accessoires: Als je het type bent dat na een duik meteen in de auto stapt, wil je misschien een waterdichte stoelhoes kopen - en zoals blijkt, hebben we ook andere artikelen onder onze surfaccessoires die geweldig zijn voor winterzwemmers. Zin in een warme kop koffie of thee na de koude kou? Wij raden mokken aan: Neem altijd een mok mee als je in de winter naar het strand gaat!
Voordelen van zwemmen in koud water
Zwemmen in koud water wint om veel goede redenen aan populariteit. Mensen hebben het vaak over de vele mogelijke voordelen voor de gezondheid die gepaard gaan met een duik in koud water. Een verhoogde immuniteit, een verbeterde mentale gezondheid en een betere bloedsomloop zijn er maar enkele van.
Je moet ook rekening houden met de risico's van winterzwemmen voordat je eraan begint. Praat met je arts voordat je gaat winterzwemmen als je hartproblemen of ademhalingsproblemen hebt. De beginnende winterzwemmer kan zich het beste aansluiten bij een groep of een zwemgemeenschap om de beste manieren te leren voordat hij of zij gaat zwemmen!
Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent door de adviezen op te volgen die we zojuist hebben gegeven, en je kunt aan de slag!