Het kopen van een wetsuit
Wanneer je op zoek bent naar je eerste of je volgende wetsuit, dan zijn er een aantal zaken waar je zeker rekening mee moet houden:
- Waar en waarvoor je het gaat gebruiken
- Dikte
- Design
Een wetsuit is een neopreen uitrusting, die bedoeld is voor alle watersports, zoals surfen, wakeboarding en kitesurfing. Het zorgt dat je warm en comfortabel blijft in het water. De wetsuits voor kinderen worden vaak gebruikt als bescherming, aangezien het ook een beschermende laag biedt en kinderen warm houdt in het koude water.
Veel mensen denken dat een wetsuit je droog moet houden, echter doet een wetsuit wat anders. Een wetsuit houdt beetje laagje water vast, wat je lichaam dan zelf weer opwarmt.
1. Type wetsuit en de dikte gebaseerd op basis van temperatuur
Voordat we beginnen met de technische zaken, moeten je kijken naar de soort watersport, die je wilt beoefenen. Normaal gesproken zijn er 4 type wetsuits, namelijk een volledige suit, een volledige inclusief hood, een korte versie en de Long Johns (lang broek - shirt zonder mouwen). Deze wetsuits kunnen weer variëren, ze kunnen bijvoorbeeld ook shorts hebben of korte mouwen.
Aangezien het hoofddoel van een wetsuit is om je warm te houden, moet je goed kijken naar de temperatuur van de omgeving en het water. De chillfactor wordt hier ook overwogen.
Voor bijvoorbeeld wind sporten, zoals windsurfen en kitesurfing, is een dikkere en dus warmere wetsuit meer gebruikelijk. Natuurlijk wil je ook dat de dikkere wetsuits flexibel en duurzaam zijn. Het is dus van belang om een kwalitatief goede wetsuit aanschaft. We adviseren dan ook om een full-suit aan te schaffen en wellicht de kortere variant voor de warmere omstandigheden.
Wanneer we dan naar het inland surfen kijken, is het water over het algemeen wat warmer en is het dus niet nodig om een full-suit te hebben. Het is dan fantastisch om een wat kortere variant aan te schaffen, zodat je het niet te warm krijgt.
Bij het SUPpen of kayaken is het meer gebruikelijk om een Long John te hebben (lange broek - shirt zonder mouwen variant), aangezien je comfortabel en gemakkelijk wilt bewegen tijdens het peddelen.
We hebben een tabel gemaakt, zodat het gemakkelijker wordt om de juiste dikte van je wetsuit te kiezen. Het is erg belangrijk om je goed in te lezen, zodat je precies weet in welke omstandigheden je je wetsuit gaat gebruiken.
Let op: de tabel is een richtlijn. De keuze voor een bepaald wetsuit heeft ook te maken met een persoonlijke voorkeur. De gedachte moet altijd zijn dat het warm en comfortabel genoeg is.
2. Hoe kies ik een dikte?
Je moet natuurlijk rekening houden met je activiteit, de temperatuur buiten en je eigen gewicht. De UV Lycra is echt bedoeld voor de warmste omstandigheden en beschermt je tegen de zon.
Zoals je kunt zien is de dikte van neopreen niet altijd een rond getal, maar wat betekent dit nou precies?
Het eerste getal geeft de dikte rond de borst en heup aan. Het tweede de dikte rond de armen en benen. Wanneer je dus 4/3 mm ziet staan, weet je dat het rond je borst en heup 4 mm is en rond je ledematen 3 mm. Deze twee diktes zorgen ervoor dat je je vrij kunt bewegen en op de juiste plekken toch goed warm blijft.
3. Maat en design, zeker dat doet er toe!
MAAT
Het is erg belangrijk dat je de juiste maat neemt. Hoe strakker de fit is, hoe meer je geïsoleerd zit en dus warmer zult zijn. De juiste fit zou moeten voelen als een tweede huid. Maar het moet natuurlijk niet te strak, wat dan zal de doorbloeding niet meer vlekkeloos verlopen. Om te testen of je de juiste fit hebt, zou je je armen boven je hoofd moeten kunnen strekken. Je mag een beetje weerstand voelen, echter moet je wetsuit je armen niet terugtrekken. Wanneer je een aantal squats kunt maken en wat peddelbewegingen, weet je of je een goede fit hebt.
Het is daarnaast ook erg belangrijk dat je wetsuit strak rond je nek zit, aangezien dit natuurlijk de plek is waar water gemakkelijk naar binnen kan komen. Maar let ook hier erop dat het niet te strak zit!
Wetsuits komen in de standaard maten, namelijk XS, S, M, L, XL, XXL. Wanneer je een S of een T achter de maat ziet staan, staat dit voor Short (Kort) of Tall (Lang). Je kunt dus bijvoorbeeld een maatje S hebben in een lange versie.
DESIGN (RITS EN NADEN)
Hierboven hadden we het al even over hoe belangrijk het is dat de wetsuit strak genoeg zit bij je nek, zodat er geen water binnenkomt. De verschillende rits types zijn daarbij erg belangrijk. Hoe minder ritsen, hoe beter het is.
Borst ritsen zijn het beste bij het in het water gaan, aangezien het erg lastig voor water om erin of eruit te komen. Wetsuits met deze ritssluiting worden beschouwd als de warmste wetsuits.
Rug Ritsen zijn gemakkelijker om aan te trekken, echter is het ook gemakkelijker voor water om in je wetsuit te komen. De wetsuits met dit sluitingssysteem zijn over het algemeen lager in prijs.
Een wetsuit met een rits aan de voorkant is gemakkelijker om aan te trekken en voor water om erin te komen. De wetsuits worden over het algemeen beschouwd als kouder.
De naden zijn ook erg belangrijk om je goed warm te houden.
- Flatlock naden (van neopreen) zijn zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant bij elkaar genaaid.
- Sealed, hier zijn de lagen samen genaaid en hier overheen nog gelijmd, zodat het voorkomt dat water naar binnen komt. Geschikt voor de lagere temperaturen.
Sealed en Taped, dit houdt in dat na het naaien en lijmen er ook nog eens tape overheen is gedaan. Het zorgt ervoor dat de warme lucht ook nog eens binnen in het wetsuit blijft.
4. Wat maakt het een goede wetsuit?
Zoals je bij elk product zult vinden, vindt je ook bij neopreen verschil in kwaliteit. Een goede kwaliteit neopreen houdt veel lucht binnen, wat zorgt voor een beter geïsoleerd en warmer wetsuit, daarnaast is het ook duurzaam en rekbaarder.
Ook zou een kwalitatief goed wetsuit weinig water binnen moeten laten, zou de temperatuur goed moeten kunnen regelen en een goede fit geven. Wanneer een wetsuit erg rekbaar is, geeft dit normaal gesproken ook aan dat ze minder duurzaam zijn. Echter, een wetsuit van hoge kwaliteit kan zowel rekbaar als duurzaam zijn. De beste wetsuits zijn normaal gesproken 1 mm minder dik, duurzamer, rekbaarder, meer comfortabel en beter isoleren dan een wetsuit die dikker is. Gewoon omdat het neopreen van betere kwaliteit is.
Klaar om het water in te gaan?
Samenvattend:
Beantwoord de volgende vragen:
- Welke sport ga ik beoefenen en waar?
- Wat is de gemiddelde watertemperatuur?
- Wat juiste maat?
- Wat is een passend design?
Veel plezier!