BMX remmen
Moet ik een rem op mijn BMX monteren?
BMX remmen zijn essentieel om je BMX veilig te kunnen gebruiken. Op een race BMX is het verplicht om een achterrem te hebben, maar bij freestyle is het uiteindelijk je eigen keuze. Voor zowel race als freestyle zijn de remmen er niet alleen om je fiets tot stilstand te brengen, maar ook om nieuwe tricks te proberen en je snelheid aan te passen. Ook is het in veel landen verplicht om een rem op je fiets te hebben als je deze op de openbare weg gebruikt.
Als je van plan bent om remmen te kopen kun je een volledige BMX remset aanschaffen of juist losse onderdelen zoals remblokken, remhendels en kabels. BMX remmen bestaan uit vier onderdelen: remblokken, remarmen, veren en pivots.
De verschillende soorten BMX remmen
Freestyle fietsen komen vaak met een U-rem aan de voor- en achterzijde. Race BMX fietsen daarentegen hebben vaak alleen een V-rem aan de achterzijde. BMX U-remmen worden onder het frame gemonteerd, wat betekent dat ze weinig invloed hebben op de rest van je setup. Met de vele huidige BMX modellen op de markt is de U-rem de standaard geworden dankzij het duurzame en eenvoudige ontwerp.
Een ander remsysteem is de BMX Gyro-rem. Deze rem maakt het mogelijk om met je stuur een 360 graden rotatie te maken zonder dat de remkabels in de weg zitten.
Remmen op Race BMX fietsen
Om aan de veiligheidsnormen op het circuit te voldoen, is het een vereiste dat race BMX fietsen een rem hebben. Zoals gezegd is een enkele V-rem aan de achterkant verreweg de meest gebruikte opstelling. De race BMX wordt geleverd met deze rem al geïnstalleerd, maar de remblokken op de rem zullen na verloop van tijd verslijten en moeten daarom worden vervangen. Door het installeren van een nieuw remblok wordt het remvermogen van de fiets weer vergroot.
Als je andere onderdelen van je BMX setup wilt upgraden, bekijk dan onze uitgebreide collectie onderdelen, zoals BMX frames en BMX banden.