Gids voor het kiezen van de juiste langlaufstokken
Skistokken spelen een belangrijke rol in de langlaufsport. Er zijn verschillende stangtechnieken bij klassiek langlaufen en skaten, en dit is belangrijk om in gedachten te houden bij het kiezen van langlaufstokken. In deze gids gaan we dieper in op de lengte van langlaufstokken, materiaal, handgrepen, tips en nog veel meer.
Als je al bekend bent met de specifieke kenmerken van XC-stokken, ga dan gerust naar onze complete selectie skistokken. Zo niet, lees dan verder om vertrouwd te raken met de belangrijkste dingen die je moet overwegen bij het kiezen van skistokken.
Overzicht
Overzicht
Maat skistokken: Welke maat skistokken heb ik nodig?
Bij het kiezen van langlaufstokken moet je ernaar streven om stokken te kopen die bij je lengte en skistijl passen. Met andere woorden, het vinden van de juiste lengte langlaufstokken is een kwestie van de lengte van de stok afstemmen op je lengte, terwijl je ook rekening houdt met je stijl van langlaufen.
Langlauf ski stokken zijn essentieel omdat ze invloed hebben op de krachtoverbrenging, het comfort en het uithoudingsvermogen. Te lange stokken kunnen je schouders en armen belasten, terwijl te korte stokken ervoor kunnen zorgen dat je te veel naar voren leunt tijdens het skiën, wat resulteert in een verminderde krachtoverbrenging en balans.
De aanbevolen lengte van skistokken verschilt van de aanbevolen lengte van klassieke skistokken, vanwege de verschillen in skistoktechnieken. Klassieke skistokken zijn korter dan skateskistokken, en daar zijn goede redenen voor.
Bij een techniek zoals de klassieke dubbele poling-techniek moet de skiër de stokken optillen om de stokken stevig voor zich in de grond te planten. Er wordt kracht uitgeoefend op de stokken door het bovenlichaam naar voren te buigen om voortstuwing te genereren. Als de stokken te lang zijn, worden je Schouders belast en is het moeilijker om kracht te zetten. Als de stokken te kort zijn, kun je niet dezelfde hoeveelheid kracht op je passen uitoefenen.
Skistokken zijn over het algemeen vergelijkbaar met klassieke stokken, behalve dat ze langer zijn. De stokken hebben gewoon extra lengte nodig om de grond te bereiken, omdat ze meestal in een V-vorm naar de grond worden gehouden. Langere stokken stellen skaters in staat om verder naar de zijkanten en naar achteren te reiken. Dit maximaliseert de afstand waarover ze kracht kunnen uitoefenen en momentum kunnen genereren.
|
|
---|---|
Skistijl |
Algemene referentie |
Lengte klassieke skistokken |
30 cm (of 12") korter dan de lengte van de skiër |
Lengte skistokken |
20 cm korter dan de lengte van de skiër. |
Opmerking: Bij langlaufen in wedstrijdverband moeten specifieke regels worden nageleefd. Volgens de internationale wedstrijdregels van de FIS (de internationale ski- en snowboardfederatie) mag de lengte van skistokken niet meer zijn dan 83% van je lichaamslengte, een meting die wordt gedaan terwijl je langlaufschoenen draagt.
Als je geen stokken kunt vinden die precies bij je lichaamslengte passen, is er geen reden om gefrustreerd te raken. Beginners wordt geadviseerd om voor iets kortere stokken te kiezen, terwijl doorgewinterde skiërs meestal op basis van hun ervaring inschatten of een maatje groter de voorkeur verdient.
Voor langlaufen in de bergen zijn verstelbare skistokken met grotere sneeuwkorven essentieel - we gaan hier verder op in in het speciale gedeelte over langlaufstokken.
Materiaal van de schacht van langlaufstokken - stijfheid en gewicht
Schachten van langlaufstokken zijn gemaakt van fiberglass, koolstofvezel of een combinatie van die twee. De hoeveelheid koolstof in een stok bepaalt hoe stijf deze is. Langlaufstokken van 100% koolstof zijn stijver dan stokken van 50% koolstof en 50% fiberglass. Sommige modellen zijn ook verkrijgbaar in aluminium. Aluminium langlaufstokken zijn meestal bedoeld voor backcountry langlaufen, omdat ze beter bestand zijn tegen de slijtage van langere tochten in de wildernis.
Het voordeel van stijvere stokken is dat je zoveel mogelijk kracht overbrengt tijdens het skiën. Dit vertaalt je inspanning in maximale snelheid op de trails. Met een zachtere stokken kun je niet zoveel kracht overbrengen. Aan de andere kant is een zachtere stok gemakkelijker voor je armen als je lange afstanden skiet. Als je last hebt van gevoelige ellebogen, kun je baat hebben bij een zachtere stok. Voor rollerskiën, dat op hardere oppervlakken plaatsvindt, is een zachtere stok een goede keuze - ontdek onze selectie skistokken voor rollerskiën.
De stijfheid van de stokken heeft ook invloed op het gewicht van de stokken - hoe stijver de stokken, hoe lichter ze zijn. Met een lichtere stok heb je minder kracht nodig om je armen aan het begin van elke slag naar voren te bewegen.
Met andere woorden: Als je een snelle skiër bent en de beste uitrusting wilt, koop dan stijve en lichte stokken. Als je in een rustiger tempo skiet - als je reden is om te gaan genieten van de wonderen der natuur in plaats van je te richten op snelheid en beweging - dan is een zachtere stok prima.
Gripmaterialen en bandontwerpen op langlaufstokken
Handvatten spelen een cruciale rol bij de prestaties en het comfort van langlaufstokken. Ze hebben een directe invloed op je vermogen om controle en stabiliteit te behouden tijdens het skiën. Handvatten worden meestal gemaakt van materialen zoals rubber, kurk en schuim - elk biedt unieke voordelen.
Rubberen handvatten bieden een stevige, slipvrije grip, waardoor ze geschikt zijn voor alle weersomstandigheden. Handvatten van kurk staan erom bekend dat ze warmte beter vasthouden dan andere handvatmaterialen. Dit helpt handen en vingers warm te houden. Schuimrubberen grips voelen licht en zacht aan, waardoor de handen tijdens langere tochten minder snel vermoeid raken en ze een comfortabele grip bieden.
Naast grips kan het belang van polsstokriemen niet genoeg worden benadrukt. Stokriemen zijn essentieel om de controle over de stokken te behouden. Het is cruciaal om de lengte van de straps goed af te stellen voor optimale prestaties. De ideale instelling zorgt ervoor dat je je grip op de polsstoksteel kunt loslaten, terwijl je nog steeds de controle houdt tijdens de passen.
Door handvatten te kiezen die bij je voorkeuren passen en door te zorgen voor de juiste afstelling van de band, kun je je ski-ervaring verbeteren en je prestaties op de loipes maximaliseren.
Ben je op zoek naar reserve handvatten of riempjes voor je langlaufstokken? Blader door onze selectie accessoires voor langlaufstokken om reserve handvatten en riemen te vinden.
In de onderstaande video vind je eenvoudig te volgen instructies voor het verwisselen van skistokken.
Backcountry langlaufstokken - verstelbare skistokken met grotere sneeuwvangers
Het kiezen van skistokken met grote manden is essentieel voor backcountry skiën. Grotere manden zorgen voor een substantieel drukoppervlak in de losse sneeuw buiten de gemarkeerde paden, waardoor je verzekerd bent van de juiste ondersteuning in wisselende sneeuwomstandigheden.
Verlengbare skistokken zijn onmisbare uitrusting voor backcountry langlaufen. Bij het doorkruisen van de berg is de mogelijkheid om de lengte van elke stok afzonderlijk aan te passen cruciaal. Met verstelbare skistokken voor langlaufen kun je je armen op gelijke hoogte houden wanneer je steil terrein doorkruist, ook wel side-hilling genoemd.
In backcountry skiën waar hellingen drastisch kunnen variëren, stelt de flexibiliteit om de lengte van de stokken aan te passen skiërs in staat om zich snel aan te passen aan veranderende omstandigheden. Het inkorten van de stokken voor beklimmingen bergop bevordert een efficiënte, rechte houding. Omgekeerd zorgt het verlengen van de stokken op vlakke of afdalende stukken voor een betere hefboomwerking en stabiliteit.
In onze selectie skistokken vind je verstelbare skistokken. Bovenaan de pagina kun je de resultaten filteren op lengte, en als je de opties kiest die een bereik hebben (zoals xx cm - xx cm), vind je al onze modellen in lengte verstelbare skistokken.
Tips van skistokken verwisselen voor langlaufski's en rolski's
Na verloop van tijd zullen de uiteinden van je skistokken slijten en aan vervanging toe zijn. Als je je gewone skistokken wilt blijven gebruiken om op rolski's te trainen, kun je de punten van je langlaufski's vervangen door hardere punten voor rolski's die geschikt zijn voor asfalt.
In de onderstaande video krijg je eenvoudig te volgen instructies voor het verwisselen van de uiteinden van langlauf- of rolski stokken. Vergeet niet de diameter van je skistok op te meten voordat je skistokpunten voor langlaufen of rolski' s kiest.