Koop een wakeboard
Klaar om te wakeboarden? Hier is een snelle en eenvoudige handleiding voor alles wat je in gedachte moet onthouden wanneer je je gear koopt.
1. Soort wakeboarden en hoeveelheid flex
Eerst en vooral moet je denken aan het soort wakeboarden dat je gaat doen. Er bestaan twee soorten wakeboarden: kabelpark en bootwaken. Het kabelpark wakeboarden spreekt voor zich - je wordt gesleept door een bovenleiding (vergelijkbaar met sleepliften in skigebieden). Dit soort boards hebben meer flex, featureless bases en verwijderbare (of geen) vinnen. Boot wakeboarden houdt in dat je wordt voortgetrokken door een boot, het wakeboard ontwerp voor dit type is stijver (minder flex), heeft functies op de base om je makkelijker de wake te laten volgen en wordt geleverd met een reeks vinnen.
Je kunt ook voor een hybride board kiezen die de functies van zowel kabel- als boot wakeboarden combineert - met een medium flex (zachter aan de tip en tail, en stijver tussen de bindingen), een eenvoudig basisontwerp en verwijderbare vinnen.
2. Lengte
Waarschijnlijk het belangrijkste kenmerk om te overwegen, is de lengte van je wakeboard. De lengte wordt bepaald door jouw eigen gewicht, en als meerdere rijders het board gebruiken, dan is het beter om het board aan te passen aan de zwaarste rijder. Hieronder vind je een tabel met een aanbevolen wakeboard lengte kaart, afhankelijk van het gewicht, en ook met een korte opmerking over het sizing up/down.
Houd er rekening mee dat dit een algemene handleiding is, de aanbevelingen voor de maat kunnen verschillen van product tot product.
Dus moet je gaan voor een iets korter of een iets langer board?
Het hebben van een langer board is een groeiende trend, onder veel rijders (zowel beginners als gevorderden), en vooral bij kabel park rijders. Als je voor één maat groter kiest, dan kun je gemakkelijker op het board rijden, waardoor je een betere boost van de wake krijgt. Grotere boards zorgen ook voor een zachtere landing, meer snelheid en meer controle bij het uitproberen van tricks voor de eerste keer (vanwege het grotere oppervlak dat het water raakt). Ze buigen beter, hebben grotere balanspunten bij het maken van presses en geven meer kracht voor lucht tricks.
Kleinere boards zijn gemakkelijker te manoeuvreren, maar ze zijn wel langzamer en moeilijker door het water heen te duwen (omdat er minder board oppervlak in contact is met het water). De landingen op kleinere borden zijn ook moeilijker en hebben een groter risico op een landing op de neus van het board.
3. Rocker
De Rocker is gewoon het curve (gebogen) profiel van het board. Er zijn twee hoofdtypen: continuous en 3-stage rocker. Recentelijk is er echter een groeiende trend van cambered (vergelijkbaar met ski's en snowboards curve profielen) en hybride (een mix van continuous en 3-stage rocker) rocker boards.
- De continuous rocker geeft een soepele, vloeiende gebogen vorm. Boards met een continuous rocker geven vloeiendere, snellere ritten, zachtere landingen en gemakkelijk carven. Deze vorm wordt vaak gebruikt voor het rijden op kabelbanen;
- Het 3-stage rocker profiel heeft drie onderscheidende vlakken aan de onderkant van het board. Dit zorgt ervoor dat het board hoger gaat bij het ontmoeten van de wake. Echter, maakt deze rocker het board ook wat langzamer omdat het door het water ploegt in plaats van glijdt. Een dergelijke rocker is meer geschikt voor gemiddelde en gevorderde rijders. Deze vorm wordt vaak gekozen voor het rijden achter een boot.
- De camber rocker is een relatief nieuw vorm ontwerp. Het verdeelt het gewicht van de rijder gelijkmatiger wat automatisch een deel van de druk wegneemt van je achterste voet omdat het een meer natuurlijke houding stimuleert. Als je tot nu toe een continuous of 3-stage rocker hebt gereden, dan kan het even duren voordat je gewend bent aan een camber.
- Hybride rockers zijn een mix van de eerste twee typen: een vloeiendere curve in het midden en een meer uitgesneden tip en tail. Deze vorm kan zowel in het park als achter de boot van pas komen.
4. Base vormen
Afgezien van het pakkende ontwerp, heeft de base van het wakeboard verschillende vormen die van invloed zijn op de rit van het board. Er zijn drie hoofd base vormen - featureless, met kanalen en met een V-vormige wervelkolom. Bovendien zijn er concaves wat speciale deuken zijn die een lift creëren en die werken als zuigkracht verminderende versnellers.
- De featureless base heeft geen ingegoten vinnen of kanalen; de rit wordt daarom beïnvloed door de algehele vorm, de rocker en de vinnen;
- Kanalen op je boards werken zoals geëxtrudeerde vinnen die de oppervlaktespanning bij het landen verbreken; ze helpen ook om de waterstroom te richten.
- De V-vormige wervelkolommen verzachten, net als bij de kanalen, de landingen en maken het gemakkelijker om van de ene rand van het board naar het andere te rollen (vaak toegevoegd aan 3-stage rocker boards).
5. Vinnen
Er zijn twee hoofdtypen vinnen: ingegoten (permanent) en verwijderbaar. De meeste van de beginner boards hebben beiden. Je kunt ook vinloos rijden (verwijder je vinnen), bijvoorbeeld in een kabelpark om het meeste uit de obstakels te halen en te voorkomen dat een vin vastkomt op een van de obstakels terwijl je glijdt.
Voornamelijk kunnen vinnen lang en kort zijn, waarbij langere vinnen stabieler en voorspelbaarder rijden (geschikt voor beginners), en kortere vinnen meer bewegingsvrijheid en een losser gevoel op het water geven (gemiddelde en gevorderde rijders).
6. Kanten
Tot slot, kijkend naar de kanten, zou je de stijl van rijden die je hebt of wilt hebben moeten overwegen.
Scherpe kanten zijn geschikt voor aggressive rijden, waarbij diepere sneden in het water worden gemaakt en de snelheid hoger is. Ronde kanten daarentegen zijn voor meer relaxte rijders die beter op het oppervlak willen glijden en zich willen concentreren op oppervlakte tricks.
Variabele kanten vermengen de prestaties en het gevoel van zowel scherpe als ronde kanten. Dit is mogelijk door een verhoogde scherpte aan de tip en tail (voor meer grip en snijvermogen) en rondere kanten nabij het midden van het board (voor een gladder gevoel).
Kortom, voordat je een wakeboard koopt moet je aan het volgende denken:
- Het soort rijden en de hoeveelheid flex
- De lengte
- De rocker
- De base vormen
- De vinnen
- En de kanten
En onthoud - zorg er altijd voor dat je plezier hebt in het water!