Speed skating: Extreme speeds and a great community
Wellicht hou je van hardlopen maar zou wat meer snelheid en actie kunnen gebruiken, of misschien gaan je botten en gewrichten pijn doen als je traint? Of wellicht heb je al een paar fitness skates maar wil je je training naar het volgende niveau tillen? Als dat het geval is, is speed skating de sport voor jou.
Speed skating is de snelste rol en inline gerelateerde sport die er is. Als we kijken naar de sprint afstanden, bereiken de snelheden een adembenemende 60 km/h (37 mph). Maar speed skating is veel meer dan de sprint afstanden - tijdritten, eliminatieraces, afstand en lange afstand races, marathons en ultra marathons, om er maar een paar te noemen.
Hoe van start te gaan?
Alhoewel dit allemaal beangstigend klinkt, is er genoeg ruimte voor iedereen in speed skating, en als je langs een skeeler club gaat zal je dit ervaren. Mensen in de leeftijd van 3 tot 80 jaar zijn er, en ze strijden in dezelfde races waar deelnemers over het algemeen worden ingedeeld op vaardigheid - niet op leeftijd of geslacht.
“Een van de dingen waar ik van hou bij speed skating is het sociale aspect. Je werkt vaak richting een paar doelen, maar tegelijkertijd, is het sport, waar je kunt trainen en wedstrijden doen, individueel,” zegt SkatePro team rijder en voormalig Deens kampioen Trine Brøns Nielsen.
Als je nieuw bent met speed skating wil je wellicht lid worden van een lokale club. Zowel voor het sociale aspect, maar hoofdzakelijk om de techniek onder de knie te krijgen, omdat dit een uitdaging kan zijn. Als voorbeeld hiervan, moet je maar eens naar deze video kijken, waar pro speed skating Mark Horsten de double push techniek laat zien.
Wat heb je nodig?
Een paar jaar geleden had elke speed skate vier of zelfs nog meer wielen, maar tegenwoordig heeft de meest algemene setup drie wielen op elke skeeler. Dit is puur om het gewicht en de weerstand van de wielen en lagers te verminderen. Het zal je wellicht ook opvallen, dat de wielen bij skeelers redelijk hard zijn vergeleken bij een klassieke fitness skate, wat de frictie vermindert maar ten koste gaat van het comfort.
Als je nog nooit geskeelerd hebt, willen we aanraden dat je een skeeler koopt, met een mid-cut enkel ondersteuning en een goede voering. Anders gaan je voeten wellicht zeer doen wat zal resulteren in een slechte ervaring. Een skeeler met deze kenmerken is ontworpen als in het bovenstaande plaatje, die dankzij de grote 125 mm wielen nog steeds genoeg snelheid en prima acceleratie biedt. Als je de voorkeur geeft aan een skeeler met goede wendbaarheid, is een vast regel, dat je moet kiezen voor een skeeler met een kort frame.
Kies de juiste setup
Vele vaardige skeeleraars geven er de voorkeur aan om de setup van de skeelers zelf samen te stellen. Gewoonweg om ervoor te zorgen dat hun skeelers aan hun persoonlijke voorkeuren en stijl voldoen. Hoe je een schoen, frame, wielen en lagers combineert zal bepalen hoe een skeeler presteert qua snelheid, acceleratie en wendbaarheid. Onze experts hebben een serie hoogwaardige bundels gecombineerd wat je de mogelijkheid geeft om de setup perfect op maat te maken voor je skate stijl. Bekijk onze verschillende bundels en complete skeelers in deze categorie.
Blijf beschermd
Naast de skeelers, heb je tevens de juiste beschermende uitrusting nodig. Als skeeleraars een bepaald niveau bereiken, gebruiken ze gewoonlijk alleen een helm - dit is niet aan te raden voor beginners. Dat is de reden waarom een helm, knie- en elleboogbeschermers en een set polsbeschermers iets is wat nieuwe skeeleraars moeten hebben.
Wil je meer weten? Lees hier onze complete gids over skeeleren.