Het kopen van een bodyboard
Als je klaar bent om je bodyboard te kopen zijn er veel dingen die je moet overwegen. Hier krijg je een gestructureerde en beknopte gids over de belangrijkste kenmerken waar je op moet letten.
1. De kern kiezen
De kern is eigenlijk het essentiële materiaal dat gebruikt wordt voor de basis van je board. Hij is gemaakt van schuim materiaal wat geleverd wordt in drie variaties - ESP, PE en PP. Elk heeft specifieke karakteristieken wat betreft watertemperatuur, grootte van de golf, formaat van de rijder, vaardigheidsniveau, enz. Hieronder kun je een korte vergelijking van de drie soorten vinden.
ESP (geëxpandeerde polystyreen)
- Maakt diverse vormen, ontwerpen en unieke flex patronen mogelijk
- Goede demping voor ellebogen en heupen
- Lagere prijs dan PE en PP
- Geschikt voor starters
- Prima drijfvermogen en lichtgewicht
- Niet zo sterk als PE en PP, dus zoek naar ca. 50-55 mm dikte voor extra sterkte
PE (polyethyleen)
- De originele en meest gebruikte bodyboard kern
- Flex met nagenoeg directe feedback aan de rijder
- Staat meer controle toe
- Betere prestatie in koud water
- Prima voor grotere golven
PP (polypropyleen)
- Uitstekend allround board
- Stijver dan PE maar lichtgewicht en sterker
- Geheel waterdicht
- Presteert prima in warm water en omstandigheden
- Uitstekend voor grote golven en gecompliceerde bewegingen
- Korrel PP voegt flex en drijfvermogen toe
- Geëxtrudeerde PP voegt stijfheid en snelheid toe
Als we refereren aan flex, betekent dit de hoeveelheid dat het board buigt onder externe druk (b.v. golven) en respectievelijk terugspringt. Hoe meer flex een board heeft, hoe responsiever deze in het water is ten opzichte van de water condities. Als het board minder flex heeft, is hij stijver maar ook sneller.
2. Het kiezen van de slicks (skins)
De slicks, ook bekend als skins, is het materiaal dat de onderkant van het board bedekt, het gedeelte wat direct contact maakt met het water. Er zijn twee verschillende soorten slicks: Surlyn Slicks en HDPE Slicks:
- HDPE slicks refereren aan de hoge dichtheid polyethyleen slicks; een veerkrachtig materiaal met lage weerstand, wat respectievelijk de snelheid verbetert. De HDPE slick is normaal gesproken de goedkopere oplossing vergeleken met Surlyn en over het algemeen gebruikt bij beginner boards.
- Surlyn slicks geven een rubberachtig oppervlak wat optimale responsiviteit en flexibiliteit levert, omdat het in staat is om terug te gaan naar de originele vorm nadat er druk op uitgeoefend is. Dit is de beste en voorkeurs slick van bodyboarders. Hij is duurder dan HDPE maar levert hogere prestaties.
3. Het deck uitkiezen
Het deck is het bovenste gedeelte van het board waar je met je lichaam op ligt bij het surfen over de golven. Je kan hier uit drie opties kiezen: PE, XPE en IXPE. Je kunt deze drie vergelijken in onderstaande tabel:
PE (polyethyleen)
- Prima vulling voor rijder
- Deuken vormen zich eenvoudiger omdat het niet terug gaat naar de originele vorm
- Zacht en flexibel
XPE (cross-linked, cross cel)
- Uitstekend waterbestendig omdat het een gesloten structuur is
- Glad uiterlijk maar vereist meer wax for tractie
- Stijver gevoel dan PE en IXPE
IXPE (cross-linked, open cel)
- Minder kans op het aantasten van de flex en terugslag van het board
- Extra stijf en prima stevigheid omdat het een hogere dichtheid heeft
- Zachter dan XPE, ruwer gevoel voor betere grip
De keuze van een deck is vaak een kwestie van voorkeur en stijl van rijden - of je een zachter gevoel wilt, een strakker uiterlijk of een deck dat langer meegaat zonder te krassen, is geheel aan jou.
4. De vorm van de tail uitkiezen
Er zijn twee belangrijke soorten van vormen voor de tail bij bodyboards die verschillende variaties kunnen hebben. Beide soorten zijn geschikt voor rijders van alle niveaus, en hoofdzakelijk afhankelijk van je voorkeur en de condities waarin je rijdt.
- Crescent tail is een prima optie voor allround condities. Het levert een prima grip op de golven, en is makkelijker voor de rijders om hun heupen op het board te positioneren om golven te pakken of om te peddelen;
- Bat tail is beter in mildere surf condities en/of onvoorspelbare golven door het toenemende drijfvermogen. Dit maakt het tevens een betere keuze voor zwaardere rijders. Een toename van snelheid is ook een resultaat van het extra drijfvermogen, echter, het kan een losser gevoel opleveren aan de achterkant van het board.
5. Maat uitkiezen
Het uitkiezen van de juiste maat is belangrijk bij bodyboards. Afgezien van je lengte, is de keuze van de maat afhankelijk van de soort golven waar je op gaat rijden. Als je op grotere golven gaat rijden, heb je de controle en wendbaarheid nodig van een klein board. Als je tijdens kalmere condities rijdt, is het drijfvermogen van de grotere boards erg handig.
Echter, het is cruciaal om in gedachten te houden dat het board nog steeds moet passen bij je lengte en gewicht! Als je een board uitkiest dat te lang is, raken je knieën de tail als je peddelt met je vinnen. Aan de andere kant, een board dat te klein is levert niet genoeg drijfvermogen. Een optie om het drijfvermogen bij te stellen zonder de lengte van het board te verstoren is om een breder/dikker board uit te kiezen.
Om erachter te komen welke maat board je nodig hebt moet je het volgende opmeten:
- De afstand van de grond tot je navel;
- De afstand tussen je kin en je knieën;
Deze twee cijfers zijn niet noodzakelijkerwijs hetzelfde maar wel in de buurt, en tussen hen in krijg je een prima indicatie van een geschikte lengte van het board.
6. Tenslotte - de vinnen/flippers
Bij het bodyboarden zijn vinnen of flippers niet zomaar een accessoire maar een noodzaak. De vinnen die gebruikt worden bij bodyboarding zijn op maat gemaakt en verschillen ten opzichte van de normale vinnen die je gebruikt bij het zwemmen bijvoorbeeld. Bodyboarding vinnen zijn normaal gesproken korter, breder en stijver zodat je snel kunt accelereren om een golf te pakken en te manoeuvreren zonder dat de flippers in de weg zitten.
Er zijn vele variaties, van materialen tot vormen, maar het belangrijkste is dat je specifieke vinnen voor bodyboarden neemt die comfortabel zijn en passen bij je voeten.
Gaan met dat Bodyboard!
Nu je de basis kent van wat je moet overwegen voordat je een board koopt, kun je er een voor jezelf uitzoeken en kiezen. Maak je niet druk, er zullen altijd meer vragen en informatie zijn, dus als je twijfelt, neem contact met ons op.